Egy melegblogba √≠rtam egy bemutatkoz√≥ posztot, de nem illik a profiljukba. Ide szerencs√©re minden illik. √ćmhol.

Mondj√°k, hogy a t√©ma az utc√°n hever, √©s t√©nyleg, mert a gener√°ci√≥mat nevelŇĎ k√∂zhelyek m√°r csak ilyenek: trivi√°lisan igazak √©s unalmasak. A m√©ly√ľk√∂n persze fontos igazs√°gok lapulnak, amiket elŇĎb√°ny√°szni kinek-kinek a maga megk√ľzd√©se, de errŇĎl m√°r a k√∂zhelygy√°rt√≥k nem √≠rtak egysorosokat, tal√°n mert azzal lelŇĎtt√©k volna a po√©nt. Mert b√°rmily nevets√©gesen egyszerŇĪ √ľzenet, a p√©lda kedv√©√©rt, hogy ‚ÄěEgo sum, qui sum.‚ÄĚ, idŇĎvel r√°eszm√©lsz, hogy e kijelent√©s r√©tegei sz√°mosabbak, mint ah√°ny m√≥don b√©lfertŇĎz√©st kaphatunk egy kalkuttai ashramban. De errŇĎl majd m√°skor.

Egysz√≥val h√°t sz√°jbar√°g√≥san tanuls√°gos, rossz mozifilmbe illŇĎ, √°mde dramaturgiailag j√≥l fel√©p√≠tett jelenet√ľnkben wannabe zsurnalist√°nk elsŇĎ posztj√°t fogalmazza a nemr√©g indult, de m√°ris sz√°mos indulatot kavart melegblog sz√°m√°ra. Term√©szettudom√°nyos k√©pzetts√©ge √©s szeml√©lete ok√°n vil√°gos, hogy a k√©rd√©s evol√ļci√≥s √©s genetikai vonatkoz√°sai sz√°m√°ra a leg√©rdekesebbek, ugyanakkor nem hagyhatja eg√©szen figyelmen k√≠v√ľl azt a t√©nyt, hogy ezt bizony m√°r sokan √©s sokf√©lek√©ppen meg√≠rt√°k, m√©g a nevezett blogon is. √ćgy azt√°n n√©mi homlokr√°ncol√°s k√∂zepette a tervezett √≠r√°s kaka√≥scsiga-lass√ļs√°ggal elkezd kanyarogni a k√©rd√©ses evol√ļci√≥s vonatkoz√°sok t√°rsadalmi k√∂vetkezm√©nyei fel√©, elŇĎ√≠r√°sos sork√∂z√∂kben, ak√°rha nagyv√°rosi hipszter vetem√©nyesben a fair-trade bioc√©kla katon√°s rendjei. K√∂zepesen rossz minŇĎs√©gŇĪ whiskey a k√©zben, mik√∂zben szederinda-szerŇĪen sz√ļr√≥s tekintet vallatja a t√°rsash√°z m√°sodik emelet√©rŇĎl kit√°rulkoz√≥ l√°tv√°nyt, h√°ts√≥udvarilag.

Advertisement

Ahol is ‚Äď nincs ezen mit sz√©p√≠teni ‚Äď negyvenes szomsz√©dasszony √©s fiatal bar√°tnŇĎje √©pp kopott zom√°ncos lav√≥rban szŇĎrtelen√≠tik egym√°st.

K√∂zbevetŇĎleg jegyzem meg, hogy a szem√©lyi higi√©nia ir√°nti elk√∂telezetts√©gem eg√©szen sz√©lsŇĎs√©ges form√°t is k√©pes √∂lteni, teh√°t nem a szŇĎrtelen√≠t√©s maga h√°bor√≠tott fel gyomoridegileg. Van egy el√©g hat√°rozott elk√©pzel√©sem arr√≥l, magam r√©sz√©rŇĎl milyen tev√©kenys√©geket tartok elfogadhat√≥nak ny√≠lt sz√≠nen. MeglehetŇĎsen mor√≥zus emberk√©nt a szimpla √©rzelemnyilv√°n√≠t√°st sem t√°mogatom m√°sok elŇĎtt, nem besz√©lve a k√∂zt√©ri ev√©srŇĎl vagy a sm√°rol√°sr√≥l, heter√≥k √©s kis√°llatok inkluz√≠v. Ez persze nem azt jelenti, hogy bikacs√∂k√∂t l√≥b√°lva √ľtlegelem az utc√°n cs√≥kol√≥z√≥ p√°rokat, m√©g csak betiltani sincs sz√°nd√©komban a dolgot. Tan√°rk√©nt sem vegz√°lom ezzel tan√≠tv√°nyaimat, egyszerŇĪen ez egy olyan viselked√©si minta, amelyet magamra ‚Äď √©s kiz√°r√≥lag magamra ‚Äď n√©zve k√∂vetendŇĎnek tartok. Ezzel egy√ľtt tal√°n nem l√∂v√∂k zugevŇĎ lamantin m√©retŇĪ bakot, ha felteszem, hogy a langymeleg koml√≥i d√©lut√°nban, az utc√°n v√©gzett intim tiszt√°lkod√°s a legv√©rmesebb liber√°lisn√°l is kivern√© a biztos√≠t√©kot. Nem t√ļlzok, ha a hipot√©zisk√©nt k√∂zmegegyez√©ses illemszab√°lyk√©nt tekintek a ny√≠lt sz√≠ni pinaborotv√°l√°s tilt√°s√°ra.

Ezt am√ļgy csak az√©rt √©rdemes elŇĎrebocs√°tani, mert ennek kapcs√°n kezdtem el azon elm√©lkedni, egym√°st√≥l milyen t√°volr√≥l is (√ļgy kultur√°lisan, mint nem) indulunk neki m√©g egy-egy orsz√°gon bel√ľl is a melegek elfogad√°s√°nak k√©rd√©s√©hez. (√Čs melegek alatt √©n is, bloggazd√°hoz hasonl√≥an, a teljes LMBTQ naponta √ļjabb betŇĪkkel √©s karakterekkel bŇĎv√ľlŇĎ k√∂z√∂ss√©g√©t √©rtem.) Borsodi munkan√©lk√ľliek t√∂meg√©ben nem csak vesz√©lyes √©s √∂nsorsront√≥, de m√°r-m√°r etik√°tlan dolog melegjogokr√≥l √©rtekezni. Ahol a f√ľgg√∂ny √©s a zsebkendŇĎ felhaszn√°l√°si ter√ľletei k√∂z√∂tt bizony√≠tottan l√©tezŇĎ n√ľansznyi elt√©r√©sek nem sz√°m√≠tanak evidenci√°nak, ahol a gyereknevel√©s elfogadott eszk√∂ze a ‚ÄěKussolj√°l, mert megbaszlak, kisk√∂cs√∂g!‚ÄĚ fon√©ma k√≠s√©ret√©ben a der√©ksz√≠jjal √ľtlegel√©s, ahol m√°r az is buziba sz√°m√≠t, aki nem veszi fel egym√°s ut√°n k√©t nap ugyanazt az inget, ott j√≥l f√©s√ľlten lament√°lni arr√≥l, hogy ugyan m√°r, fogadjuk el embert√°rsunk egy olyan jellemzŇĎj√©t, amely am√ļgy a saj√°t komfort√©rzet√ľnket egy√°ltal√°n nem befoly√°solja, minimum k√©rd√©ses. Az utcai h√°ts√≥mos√°st elfogadhat√≥nak tart√≥k nyilv√°nval√≥an rosszul vagy sehogy nem szocializ√°lt, rossz anyagi k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt √©lŇĎ emberek, akik nem tudnak differenci√°lni, √©s k√©ptelenek elk√ľl√∂nb√∂ztetni az erŇĎt az erŇĎszakt√≥l, a lehets√©gest a k√∂telezŇĎtŇĎl.

Homof√≥b, sŇĎt sz√©lesebb alapokra helyezve az eg√©sz k√©rd√©st: korl√°tolt gondolkod√°s√ļ emberek mindenhol vannak, √©s lesznek is. De a ‚ÄěM√°rpedig mindenki viselkedjen √ļgy, ahogy √©n akarom, vagy haljon meg!‚ÄĚ t√≠pus√ļ gondolkod√°s sehol nem olyan m√©rvŇĪ √©s erŇĎszakos, mint a gazdas√°gilag √©s kultur√°lisan is elmaradott r√©gi√≥kban, kieg√©sz√≠tve a list√°t a vall√°silag vagy politikailag autokrata √©s tekint√©lyelvŇĪ orsz√°gokkal. Mindk√©t probl√©m√°ra meggyŇĎzŇĎd√©sem szerint a magas sz√≠nvonal√ļ, mindenki sz√°m√°ra el√©rhetŇĎ oktat√°s a v√°lasz. De addig sem szabad elfelejteni, hogy hi√°ba magyar√°zunk valakinek √∂nazonoss√°gr√≥l, identit√°sr√≥l √©s hum√°numr√≥l, ha az illetŇĎ rongyokban j√°r, √©hes, √©s a ‚Äěkell‚Äďszabad‚Äďillik‚ÄĚ univerzum√°ban sem k√©pes megb√≠zhat√≥an eligazodni. A t√°rsadalom perem√©n √©lŇĎket kell elsŇĎk√©nt √©s legink√°bb integr√°lni. Ateista l√©temre is p√©lda√©rt√©kŇĪnek gondolom Assisi Szent Ferenc munk√°ss√°g√°t. Azt persze mindenki tudja ‚Äď vagy tudni v√©li ‚Äď hogy Ferenc√ľnk ugye pr√©dik√°lt a madaraknak. A n√©pszerŇĪ √°br√°zol√°sok legt√∂bbj√©n cukker kis √©nekesmad√°r-gomb√≥cok cs√ľcs√ľlnek takaros rendben az √°gakon, de mi sem √°ll enn√©l t√°volabb az igazs√°gt√≥l. Ferenc√ľnk ugyanis a v√°ros sz√©l√©n, a hullad√©k- √©s √ľr√ľl√©kkupacokon √©lŇĎ d√∂gevŇĎket √©s egy√©b undok madarakat kezdte t√©r√≠teni. A holl√≥k, varjak, keselyŇĪk sz√°m√°ra pr√©dik√°lt, metaforikusan ezzel jelezve, hogy a t√°rsadalom perem√©n √©lŇĎket kell felemelni. Etesd √©s tan√≠tsd, ez volt a p√©lda. Mert elsŇĎsorban √©s mindenek elŇĎtt emberr√© kell lenni, s minden m√°s ‚Äď a melegek elfogad√°s√°t√≥l az intim borotv√°lkoz√°s otthoni szertart√°ss√° nemes√ľl√©s√©ig ‚Äď ebbŇĎl k√∂vetkezik.